Krassen op laminaat: wat doe je ertegen?

Iedere eigenaar van een laminaatvloer kent het wel. Na het aanleggen van de vloer ziet het er allemaal geweldig uit, maar na een paar weken of maanden beginnen krassen op het laminaat te ontstaan. Wat kan je doen om deze krassen te voorkomen? En kan je die krassen die er al zitten nog wegwerken? De antwoorden op deze en meer vragen lees je hieronder.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals met alles geldt, voorkomen is beter dan genezen. Je bespaart jezelf de moeite en je bespaart het laminaat door net even wat meer aandacht te schenken aan de preventie van krassen op je laminaat. De grootste boosdoeners zijn de meubels, met name de stoelen die constant aan- en verschoven worden, creëren veel krassen. Het is verstandig om de poten van alle meubels te voorzien van plakvilt en regelmatig te controleren of dit er nog op zit.

Andere veroorzakers van krassen op laminaat

Bureaustoelen vragen ook speciale aandacht, want deze kunnen niet ‘ laminaatproof’ gemaakt worden met plakvilt. De kunststof wieltjes van de bureaustoel staan bekend om het beschadigen van de toplaag van het laminaat. Na een tijdje zal je een grote doffe plek zien op de plek waar de bureaustoel frequent gebruikt is. Leg hier een vloerbeschermer neer, dit voorkomt dat de wieltjes van de stoel in aanraking komen met het laminaat. Tot slot zijn ook schoenen veroorzakers van de krassen op laminaat. Onder je schoenen zit veel vuil in de vorm van zand en steentjes en dat neem je allemaal mee naar binnen. Dit gaat vervolgens schuren over het laminaat en zorgt voor talloze kleine krasjes.

Krassen op laminaat verwijden doe je zo

Kleine krassen zijn goed aan te pakken met laminaat- of meubelstiften. Je stipt het krasje aan en poetst even goed met een droog doekje tot het krasje verdwenen is. Ook olijf-, houtolie en bijenwas kunnen gebruikt bij het behandelen van kleine krassen op je laminaat. Bij diepere krassen is een ander middel nodig om je vloer weer te herstellen. Wat je nodig hebt is een laminaatvuller van dezelfde kleur als jouw laminaat. De behandeling gaat als volgt: je maakt de vloer schoon, vet- en stofvrij en droog. Daarna gebruik je een plastic spatel om de laminaatvuller in de kras aan te brengen. Vervolgens strijk je het af, wacht je twintig minuten en verwijder je de overtollige pasta van de vloer met een licht vochtige doek.

Informatie aanvragen