Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Schoonmaken: we ontkomen er niet aan. Wanneer we onze kamers eens goed onderhanden willen nemen, gebruik je daar vast en zeker verschillende soorten schoonmaakmiddelen voor. Vaak zijn deze schoonmaakmiddelen op basis van chemische producten. Denk aan chloor of bepaalde verbindingen en chemische middelen Deze producten maken je sanitair, kastjes of bureaus vaak prima schoon. Maar wanneer deze schoonmaakmiddelen in het milieu terechtkomen kan dit schadelijk zijn. Daarom is er tegenwoordig ook keuze uit milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. In dit blog gaan we dieper in op de eigenschappen van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en hoe je ze kunt toepassen in het schoonmaken van je huis of bedrijf.

Welke schoonmaakmiddelen kan ik zelf gebruiken?

Wil je zelf schoonmaken met natuurlijke en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen? Wist je dat je er waarschijnlijk al een aantal in je kastje hebt staan? Vroeger gebruikte men meer natuurlijke materialen dan vandaag de dag. Dus de schoonmaakmiddelen uit grootmoeders tijd zijn doorgaans ook goed voor het milieu of bestaan uit basis van natuurlijke middelen. Hieronder zie je een rijtje met veel voorkomende schoonmaakmiddelen op een natuurlijke basis:

Ossengal: De traditionele vlekverwijderaar op basis van een natuurlijk product.
Groene zeep: Werkt nog altijd goed als een sterke ontvetter. Geschikt om mee af te wassen.
Azijn: Mits je natuurazijn gebruikt heb je een ‘groene’ schoonmaakvariant. Je kunt het goed gebruiken om je sanitair te ontkalken of de ramen schoon te maken.
Soda: Ook zo’n natuurlijk middeltje dat iedereen kent. Een goede ontvetter voor het sanitair in de keuken en badkamer.

Werken met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Naast deze natuurlijke schoonmaakmiddelen, zijn er ook een hoop andere schoonmaakmiddelen die milieuvriendelijker zijn. Sowieso moet schoonmaakmiddel biologisch afbreekbaar en veilig voor mensen zijn. Dit geldt al helemaal voor schoonmaakmiddelen die in of rondom huis worden gebruikt. De milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen vind je gewoon in de winkel. Deze middelen hebben vaak een naam met ‘eco’ of ‘bio’ erin verwerkt. Check voor de zekerheid altijd even het etiket.

Verdere tips

Schoonmaken met schoonmaakmiddel op chemische basis kan wellicht sneller gaan dan werken met producten op een natuurlijke basis. Door het gebruik van bijtende stoffen of zuren is chemisch schoonmaakmiddel efficiënter en werkt tijdbesparend. Wil je echt eco-vriendelijk schoonmaken? Vermijd dan producten als allesreinigers, Glassex of producten waarin veel ammoniak is verwerkt.

Schoonmaken buitenshuis

Ook professionele schoonmaakbedrijven proberen regelmatig met milieuvriendelijke(re) schoonmaakmiddelen te werken. Dit hangt deels ook af van de middelen die het bedrijf of instelling beschikbaar stelt. Ook de middelen voor die het schoonmaakbedrijf zelf aan de medewerkers meegeeft speelt hier een rol in. Benieuwd of een schoonmaakbedrijf met ecologische middelen of op basis van natuurlijke producten werkt? Neem dan altijd even contact op met het schoonmaakbedrijf. Zij kunnen je vertellen of dit het geval is. Wil je zeker weten dat je bedrijf, pand of woning goed schoongemaakt wordt op een snelle manier? Schakel dan sowieso een professioneel schoonmaakbedrijf in.

Informatie aanvragen