Waarom een schone werkplek zo belangrijk is

Een groot deel van de dag breng je door op kantoor. Vaak zit je met een aantal collega’s in één ruimte. Jullie drinken er koffie en eten er een boterham. Je kan bijna niet voorkomen dat er wel eens geknoeid wordt of dat er een muffe geur ontstaat. Voor wat frisse lucht kun je even een raampje openzetten, maar op de lange termijn is dit natuurlijk niet genoeg. Gelukkig kun je dit voorkomen door het kantoor regelmatig te poetsen. Eens in de zoveel tijd stofzuigen en een doekje over de bureaus halen is wel het minste dat nodig is voor schone werkplek. Je kan dit zelf doen, maar een professioneel schoonmaakbedrijf inhuren is ook een goede optie. Maar waarom is een schone werkplek nu eigenlijk zo belangrijk?

Het belang van hygiëne

Of je nu op kantoor werkt of in een ziekenhuis, een schone werkplek is prettig. Werken op een hygiënische werkplek vinden we allemaal fijn, maar we zijn er wel zelf verantwoordelijk voor. Het goede nieuws is dat je hier zelf invloed op hebt. Het slechte nieuws? Het moet natuurlijk wel gebeuren. Het poetsen van het kantoor staat misschien niet het hoogst op jouw prioriteitenlijst. Toch kan dit positief bijdragen aan het welzijn van jouw medewerkers. Op welke aspecten heeft een schone werkplek allemaal effect?

1) Representatieve uitstraling

Een schoon en opgeruimd kantoor ziet er representatief uit. Hiermee creëer je een plek waar medewerkers graag werken. Een rommelig en vies kantoor brengt alleen maar afleiding en negativiteit met zich mee. Dit willen we natuurlijk niet veroorzaken. Op een schone werkplek heb je daar geen last van. Hier gaat de focus uit naar de dingen die wél belangrijk zijn. Heb je geregeld klanten over de vloer? Dan is het al helemaal belangrijk dat de ruimte er schoon en representatief uit ziet. Niets is zo vervelend als het ontvangen van klanten in een vies of stoffig kantoor.

schone werkplek

2) Betere prestaties

Stel je voor: je komt maandagochtend op kantoor, het ruikt er muf en er liggen overal broodkruimels op de grond. Bevordert dit jouw humeur? En heb je bij dit aanzicht zin om met frisse moed aan de slag te gaan? Waarschijnlijk niet. Daarnaast is zo’n muffe lucht niet bevorderlijk voor jouw prestaties. Het is toch veel fijner om maandagochtend op een fris kantoor aan te komen en op deze manier je week te starten? Dit werkt motiverend. Op deze manier kunnen medewerkers zich volledig concentreren op de werkzaamheden, zonder zich te storen aan viezigheid.

3) Lager ziekteverzuim

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: aan het begin van de week is één van de collega’s verkouden. Een week later? De halve afdeling zit te snotteren op kantoor. Dit is helaas geen uitzondering. Kantoren zijn namelijk de uitgelezen plek voor bacteriën om zich te verspreiden. Via deurklinken en de wc bril bijvoorbeeld. Maar wat dacht je van het toetsenbord? Dit zijn allemaal onderdelen die virussen kun overdragen. Uit voorzorg is het daarom belangrijk dat de toiletten en werkplekken regelmatig schoongemaakt worden. Daarnaast is het natuurlijk ook een stukje eigen verantwoordelijkheid van de collega’s. Netjes de handen wassen na een toiletbezoek moet voor alle collega’s vanzelfsprekend zijn. Ten slotte willen we allemaal een schone werkplek toch?

Informatie aanvragen