Met deze tips ben je effectief van kalkaanslag af

Waar water is, is kalk. Hoewel er een deel van het kalk uit het water gefilterd wordt, blijft er altijd kalk achter in ons drinkwater. Deze kalk is hartstikke gezond. Calcium (kalk) is noodzakelijk voor de mens. Het maakt je botten sterk en het bevordert je verteringssysteem. Toch kan kalk ook erg vervelend zijn. Het tast veel materialen aan die vaak in aanraking komen met water. Denk aan het kraantje in de hal, de wc en in de douche. Kalkvorming ontstaat voornamelijk als gevolg van het verhitten van water. Kijk maar eens in je waterkoker, waarschijnlijk ligt er kalkresidu op de bodem. Ook vaatwassers zijn regelmatig slachtoffers van kalkaanslag. Met de tips in dit blog ben je echter snel van deze kalkaanslag af.

Kalkaanslag voorkomen

Zorgvuldig schoonmaken help bij het voorkomen van veel verschillende problemen die geleidelijk ontstaan. Het verzamelen van stof is schadelijk voor elektrische apparaten, maar als je regelmatig stofzuigt en een doekje over de tafel haalt, stapelt stof zich niet op. Bij kalk en kalkaanslag werkt dit niet veel anders. Maak je regelmatig goed schoon rond de kraan en in de wasbak? Dan zul je geen last krijgen van kalkaanslag. Vergeet je om ook langs de randjes te poetsen of laat je schoonmaakwerkzaamheden links liggen? Dan kan kalk zich ongemoeid hechten aan de ondergrond. Het rubberen randje langs de muur is vaak een van de eerste slachtoffers. Regelmatig schoonmaken met schoonmaakazijn is een goede manier om kalkvorming te bestrijden.

Glas en chroom

In badkamers en wc’s zijn vaak elementen van chroom of glas te vinden. De glazen douchecabine is nog wel het grootste slachtoffer van kalk, omdat je de aanslag erg goed kunt zien van twee verschillenden kanten. Ook kranen of douchekoppen van chrome worden snel lelijk door kalk. Goedkopere kranen kunnen zelfs scheuren gaan vertonen, dus onderschat dit gevaar niet. Je kunt kalkaanslag relatief eenvoudig verwijderen met schoonmaakazijn, mits de aanslag niet te veel tijd heeft gehad om zich aan het oppervlak te hechten. Leg losse onderdelen in een emmer met azijn en water en laat dit een aantal uur staan. Bij terugkomst zul je het resultaat direct merken.

Schakel professionele hulp in

Het schoonmaken en schoonhouden van sanitaire voorzieningen kost arbeid en regelmaat. Veel organisaties en instellingen hebben niet voldoende tijd om dit goed te doen, waardoor onder andere kalkaanslag ontstaat. Schakel een professioneel schoonmaakbedrijf in om je hierbij te helpen.

Informatie aanvragen