Welke biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen werken het best?

Wanneer je in een willekeurige schoonmaakkast kijkt zie je ongetwijfeld verschillende schoonmaakmiddelen staan. Sommigen zijn gebaseerd op natuurlijke middelen, zoals azijn, en dus biologisch afbreekbaar. Deze veroorzaken geen schade aan de omgeving en kunnen zonder problemen terug de natuur in. Andere middelen zijn juist uiterst giftig voor mens en milieu, zoals glyfosaat. Wanneer je je best doet om afval te scheiden, de straat schoon te houden en je je personeel stimuleert om de fiets in plaats van de auto te pakken, geeft het gebruik van zulke giftige schoonmaakmiddelen een verkeerd signaal. Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen of zoek een schoonmaakbedrijf die deze gebruikt.

Bekende biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

In veel schoonmaak toepassingen wordt gekozen voor een allesreiniger, omdat je hiermee haast ieder materiaalsoort schoon kan krijgen en het over het algemeen een goedkopere oplossing is dan voor iedere toepassing een apart middel te moeten kopen. Er zijn veel van deze allesreinigers op de markt die zeer duurzaam zijn. Er zijn dan veel natuurlijke ingrediënten gebruikt, waardoor het middel volledig of bijna volledig afbreekbaar is. Daarom is het verstandig om een duurzame allesreiniger te vinden die je bevalt en die je voor alle klusjes kan gebruiken. Dan kun je het hele kantoor, of in ieder geval je eigen werkruimte schoonhouden op een verantwoorde wijze.

Schoonmaakbedrijf middelen
Vraag je schoonmaakbedrijf of de middelen die zij gebruiken duurzaam zijn

Welke middelen zijn niet duurzaam

Schoonmaakmiddelen die glyfosaat bevatten zijn allesbehalve duurzaam te noemen. Deze organische fosforverbinding wordt gebruikt bij veelgebruikte onkruidverdelgers en wordt door steeds meer landen wereldwijd verboden in verband met de mogelijke negatieve effecten, waaronder het veroorzaken van kanker. Naast het vermijden van middelen die glyfosaat bevatten, is het ook verstandig om rekening te houden met het weggooien van afvalwater. Spoel dit namelijk door de afvoer en gooi het niet op straat. Sommige schadelijke stoffen breken wel af in de rioolzuivering, maar niet in het oppervlaktewater.

Kies bewust

Veel bedrijven laten hun kantoren en werkruimtes schoonmaken door professionele schoonmaakbedrijven. Bij het kiezen van een schoonmaakbedrijf is het aan te raden om altijd te controleren wat voor soort middelen het bedrijf gebruikt. Misschien is het in overleg mogelijk om het bedrijf andere middelen te laten gebruiken die beter zijn voor het milieu, mocht het bedrijf nog gebruik maken van schoonmaakmiddelen die niet afbreekbaar zijn. Kies bewust, en ga voor een schoonmaakbedrijf dat bereid is om mee te denken met jou en met het milieu.

Informatie aanvragen